“Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüsüdür. O hâlde herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete müstahak ve lâyık olan köylüdür.” M.Kemal Atatürk

30 Ocak 2012 Pazartesi

pH ın bitki gelişimine etkisi nedir?




        Besin  çözeltisinin  pH  değeri  arttıkça  yada  azaldıkça  bir  takım  elementlerin  de  bitki tarafından  alımı  azalmaktadır.  Bunların  başında  da  iz  elementler  gelmektedir.  Çözelti pH'ı yükseldikçe daha çok iz elementlerin alımının azaldığını görüyoruz. Bu da şu şekilde açıklanabilir.  Çözeltinin  pH'ı  yüksekse  ortamda  OH-  iyonları  fazla  demektir.  Bu  da  ortamda bulunan  iz  elementlerin  hidroksil  iyonlarına  bağlanarak,  metallerin  hidroksitlerinin  oluşmasına neden  olmaktadır.  Yani  ortamda  bulunan  Fe  elementi  OH-  ile  birleşip  Fe(OH)3  ve  Fe(OH)2 oluşturmakta ve bu da bitki  tarafından zor alınan bir elemente dönüşmektedir. Fakat bu durum, sadece demir için değil, aynı şekilde bakır (Cu), çinko (Zn), mangan (Mn) için de geçerlidir.  

  Ayrıca iz elementlerin haricinde fosfor için de pH önemlidir. pH yükseldikçe ortamdaki Ca ile birleşip CaPO4- oluştururlar. Bu bileşik bitkiler tarafından alımı zor bir bileşiktir. Bu yüzden pH
yükseldikçefosforalımıazalır.  Çözeltinin  asitliğini  artırmada  CO2  gazlarının  da  etkisi  büyüktür.  Makro  ve  mikro organizmalarca  oluşturulan  CO2  su  ile  birleştiğinde  (  CO2  +  H2O  ->  H2CO3  )  karbonik  asidi 
oluşturur.  Karbonik  asit  H2CO3  »  (HCO3-)  +  (H+)  iyonlarına  dönüştüğünden  H+  iyonları konsantrasyonu  artarak  toprağın  asitliğini  artırmış  olur.  Yani  eğer  besin  çözeltisine  CO2  ile havalandırırsan bir miktar ph  ı düşürebiliriz. Soluduğumuz havanın  içerisinde de CO2 bulunduğu için eğer besin çözeltisini bir hava pompası  yardımıyla havalandırırsak H+  iyonlarının  yüzdesini ve dolayısıyla asitliğini arttırmış oluruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder