“Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüsüdür. O hâlde herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete müstahak ve lâyık olan köylüdür.” M.Kemal Atatürk

29 Ocak 2012 Pazar

Hümik Asid Yapımı





GEREKLİ MALZEMELER:
1- 25 kg.Leonardit
2- 160 litre su
3- 10 kg.Kostik(Potasyum Hidroksit)
4- 2 kilo Deniz yosunu
5- Köklendirici BGD 1 kg
6- 20 litre pancar melası,şayet bulamazsanız bir kaç kg pekmez koyabilirsiniz.
7- Bir litre Bionem veya enzim.
8- Varil
9- Isı ölçer

YAPILIŞI:
Hümik asid yapımı şu şekilde gerçekleştirmiş bulunuyorum
1- İlk önce 200 litrelik bir varil buldum.Varili petrol istasyonlarından bulabilirsiniz.
2- Bu varilin konacağı alanı oluşturdum.Bunun için düz bir toprak zeminde 40 cm .derinlik 50 cm.genişlik ve 2 metre uzunluğunda bir su arkı benzeri bir yapı oluşturdum.
3- Varilin dörtte üçü su ile doldurularak işe başlanır.
4- Varilin altına odun ve çalılırla ateş yakılır.Varildeki su 60-70 derece aralığına gelinceye kadar ısıtılır.Bu esnada ;ilk önce leonardit varil içine dökülür ve karıştırılır.Karıştırma işlemini bir kürek yardımıyla yapabilirsiniz.Daha sonra bu karışıma yavaş yavaş karıştırarak kostik eklenmeye başlanır.Karıştırma devam eder.Yaklaşık bir-birbuçuk saat kadar karıştırma devam eder.Varildeki malzemenin kokusu çok kötü olacaktır.Keskin bir idrar kokusunu andırıran kokuya mecburen katlanmak zorunda kalınacaktır.Bu esnada varil içindeki leonarditin eriyip erimediğini sıksık kontrol edin.
5-Varildeki ısının 80 dereceyi geçmemesine özen gösterilmesi gerekiyor.Sık sık ısı ölçer derecemizle ölçüm yapmalıyız.
6- Leonarditin tamamen erimesiyle birlikte diğer malzemeleri de sırasıyla varil içine boca etmeliyiz.Bir süre daha karışım karıştırılmalıdır.
7-Varil altındaki yanıcı maddeler çekilerek varil soğutmaya alınır.
8- Varil içindeki malzemenin soğumasıyla birlikte,varil içindeki hümik asidimizi 20 litrelik bidonlara bir huni ile doldururuz.

Siz sevgili okuyucular,ben küçük ölçekte bir kaç litre yapsam bana yeter diyenler yukarıdaki işlemlerin ölçeğini küçülterek hümik asidinizi yapabilirsiniz.

Gözlemlediğim pek çok yararlarından en önemlisi şu;Bitki köklenmesini anormal oranda arttırıyor.Daha önce verilen bitki besin maddelerinin alınımını kolaylaştırmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder